onsdag 13 oktober 2010

Kleiner Münsterländer

Millan är ju en blandras, en mix mellan Kleiner Münsterländer och Wachtel. Men hon är mest lik en Kleiner Münsterländer tycker jag. Mallan har köpt en ny hundbok och i den kunde man läsa följande om rasen:

Ursprung: Tyskland
Mankhöjd: hanar 54 cm, tikar 52 cm (+/- 2 cm) Räknas till medelstora hundar.
Motionsbehov: Medel
Pälsvård: 2 gånger/vecka
Erkänd av: FCI (grupp 7), KC, AKCs
Färg: Brun och vit, brunskimmel

Även om båda raserna härstammar från Münsterland, har ungefär samma ursprung och uppkom under samma tidsperiod är Kleiner Münsterländer inte någon mindre variant av Grosser Münsterländer. De är två separata raser, varav Kleiner Münsterländer erkändes först.

Fågelhundar av kontinental typ har funnits i många hundra år. När intresset för hundraser ökade under 1800-talet började de långhåriga fågelhundar av Spanieltyp (Heidewachtel) som länge funnits i Münsterland renavlas av entusiaster. Bland dem var naturdiktaren Hermann Löns och hans bröder, friherre Bevervörde-Lohburg och en lärare vid namn Heitmann. Man utgick ifrån en variant av Heidewachtel som kallades Dortener schlag. Kleiner Münsterländer erkändes 1912. Rasen är ganska vanlig i Sverige.
Sedan 1922 har aveln på rasen bedrivits enligt den standard som skrevs av Friedrich Jungklaus.
I Sverige används rasen inte bara som stående fågelhund utan också till apportering på land och i vatten och som viltspårhund. Den anses ha mycket gott spårsinne, s.k. näsa.

Japp, det stämmer ju ganska bra på Millan!

Inga kommentarer: