måndag 28 december 2009

Julgodis! Mums!

Helgen före jul hade jag bjudit in till julgodistillverkning här hemma. Fyra kvinns nappade på förslaget och hade med sig varsitt recept och ingredienserna som de behövde. Det blev sex olika mumsiga sorter, och dessutom blev det rolig lek både utomhus och inomhus för barnen som var med. De åkte pulka, gjorde kristyrfigurer, pysslade med trolldeg och en massa annat. Skojsigt! Jag som inte är van vid att fira jul med en massa folk, eller har så stor släkt/familj, njöt av att ha fullt hus! Det var verkligen jätteroligt!!!

Här kommer recepten på godiset. Alla blev favoriter hemma hos oss!

Glöggtryffel

1 dl grädde
400 g mörk blockchoklad
1,5 dl vinglögg
2 msk margarin (rumsvarmt)
1,5 dl russin

glasyr:
100 g mörk blockchoklad
50 g skållad mandel

Lägg russinen i blöt i 1 dl vinglögg.
Koka upp grädden (gärna i teflongryta) och smält den brutna blockchokladen däri. När chokladen är helt smält tillsättes resten av glöggen och margarinet.
Låt russinen rinna av och blanda dem i tryffelsmeten. Låt svalna (tar lång tid - gärna i svalt utrymme över natt).
Forma till kulor av en valnöts storlek. Glasera i smält blockchoklad och rulla i finhackad mandel.
Kyl i kylskåp.

Djävulskt omständligt, men himmelskt gott!



Wienernougat
250 g Nougat
125 g Mörk Choklad
100 g Flagad mandel

Rosta mandeln i torr stekpanna. Finhacka chokladen och låt den smälta tillsammans med nougaten i vattenbad. Blanda i mandeln. Häll i avlång form klätt med pakplåtspapper. Låt stelna några timmar.

En fruktansvärt god nougat som man kan äta hur mycket som helst av =)


Marknadskarameller
1 Sats

6 1/2 dl Vetemjöl
4 dl Florsocker
1 dl Kakao
1 msk Vaniljsocker
125 g Kokosfett
1 3/4 dl Vatten
5 dl Socker

Blanda vetemjöl, florsocker, kakao och vaniljsocker. Smält ihop kokosfett, vatten och socker. Häll vätskan över de torra ingredienserna, rör om SNABBT och noga. Häll smeten i långpanna med papper. Låt Kallna och skär i bitar.

OBS! inget för den som håller diet .... ;-)



Leilas rocky road

Färdigt på: 40 min

12 kakor
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Gör så här

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

2. Blanda samtliga ingredienser.

3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

C som gjorde detta godis tänkte på alla nötallergiker och struntade i nötterna. Istället blandade hon i bitar av torkade aprikoser och solrosfrön. Mycket mumsigt!!!


Mariannetopparna tror jag gjordes såhär:
Krossa Marianne-godis.
Smält choklad och blanda i mariannekrosset.
Häll i Tupperwares silikonform 19toppar eller kanske i en form för isbitar?
Kyl ner och låt stelna! Klart! Mumsigt!


Ekollonen gör man genom att forma marsipan till runda kulor och sedan doppar man dem till hälften i smält choklad, och sedan direkt i socker. Enkelt - gott!

Inga kommentarer: