tisdag 13 oktober 2009

Tekakor

Vi hade köpt en påse tekakor från nåt bageri i Lidköping inför jakten... Fy skruttan vad de var torra!!! Hualigen! Jag fick akut behov av att baka egna igår kväll, efter första jaktdagen. Så idag har jag och M kunnat äta färska goda tekakor! MUMS!

Ingredienser (20 portioner)

  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarm (37 grader) mjölk
  • 3 msk honung
  • 1 äggula
  • 13-14 dl vetemjöl special
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken.
  2. Tillsätt honungen, salt, äggula, 13 dl av mjölet och klicka i smöret. Arbeta kraftigt i 5 minuter. Låt jäsa i 45 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
  4. Dela degen i 20 lika stora delar och forma dessa till bullar.
  5. Låt jäsa i 5 minuter.
  6. Kavla ut till runda kakor och nagga med en gaffel.
  7. Placera tekakorna på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Låt jäsa i 30-40 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Spreja in vatten i ugnen och ställ in bullarna.
  11. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.

1 kommentar:

maria sa...

tack! bra att ha på datorn! min fina receptbok hittade jag inte hemma, så detta ska jag spara o ha tillgängligt!
om man bara kunde bestämma sig för att hyra en ugn till lägenheten också.... :-)
kram kram!